Hvad er en vidensmentor ?

I indlægget her, vil jeg komme omkring spørgsmål som;

  • Hvorfor kaldes det en Vidensmentor?

  • Hvad er forskellen på en Vidensmentor og en “almindelig” mentor?

  • Hvad er det, der gør en Vidensmentor helt særlig?

Det er spørgsmål, der fra tid til anden går igen blandt både kunder, studerende på uddannelsen og forbindelser på LinkedIn og Instagram.

Og det er gode spørgsmål, for det er jo super relevant at vide.
Det gælder sådan set uanset om du er nysgerrig på mine 1:1 mentorforløb, generelt interesserer dig for mentoring og mangler definitionen, eller om du er nysgerrig på Livs & Vidensmentor Uddannelsen, hvor jeg netop uddanner de næste vidensmentorer.
Psst.. der er nu åbent for pre sign up til næste hold!

Definitionen af en Vidensmentor

Hvis vi skal definere, hvad en Vidensmentor er ud fra min og vores definition, så er det én, der baserer sin mentorrolle på evidensbaseret viden, og som lever af at dele sin viden som vidensiværksætter og/eller vidensformidler.

Deres viden er både teoretisk og praktisk funderet.
Det betyder, at en Vidensmentor både har de teoretiske forudsætninger og den praktiske tilgang til at kunne give sin viden videre.

Til 1 menneske, til mindre grupper og til millioner af mennesker. Både on- og offline.

En vidensmentors teoretiske og praktiske fundament

En vidensmentor ved bl.a., hvordan mennesker lærer, og hvordan mennesker udvikler sig positivt.
I kombination med en værktøjskasse af mange forskellige teoretiske indgangsvinkler, er en vidensmentor i stand til at arbejde med mennesker på måder, der altid tilpasses og vurderes mest gavnlig for den enkelte.

Vidensmentorer, uddannet hos os, baserer deres praksis på en bred vifte af teorier. De besidder en viden, der spænder lige fra mindset og psykologi til lærings- og vejledningsteori, personlig udvikling og kobling af teori i praksis.

2 centrale teorier i mit arbejde, som mentor og i undervisningen på Livs- og Vidensmentor Uddannelsen, er Carol Dwecks teori om Growth Mindset og self efficacy begrebet - troen på egen selvformåen - af Dr. Alfred Bandura.

Før en person bliver Vidensmentor besidder vedkommende allerede en faglighed og et teoretisk og praktisk fundament, som er dét der bygges ovenpå ved at blive uddannet Vidensmentor. Og der findes virkelig mange forskellige slags. For selvom de er fælles om at ville arbejde med at udvikle mennesker, så er den faglighed, de hver især har med i baggagen så vidt forskellig, at du ikke drømmer om det !
I dag kan du finde Vidensmentorer indenfor så mange felter, fordi de kommer med en baggrund som alt lige fra kriminolog og yoga-instruktør til markedsføringsøkonom og folkeskolelærer. Det er så fantastisk !

Der er ikke et facit for en vidensmentor. Ingen spørgeguide eller tidsplan for indfrielsen af x, y, z.

“Time is NOT of the essence”

Udvikling tager den tid, den tager. Og selv den dygtigste vidensmentor vil ikke være i stand til at forudse, hvor længe et givent forløb vil vare.

En vidensmentor er ikke en beskyttet titel, men ikke desto mindre er der høje krav til en vidensmentor, der eksamineres fra Livs- og Vidensmentor Uddannelsen. Hos os er der krav om minimum 150 timers egenpraksis – uden ingen eksamen.

Mentor vs. Vidensmentor – hvad er forskellen?

Modsat andre mentorer og coaches som gennem mange år bruger de samme teorier og modeller, er du i stand til at tilpasse og omforme din viden, så den i form og indhold altid er relevant og brugbar. Både i forhold til de teknologiske muligheder, men også i takt med at verden ændrer sig, og tendenserne ændrer sig.

Som Vidensmentor kan du begrunde dine valg - du kender dit faglige fundament. Du er ikke en som ikke har noget “ at have din viden i “ altså at den mere eller mindre er baseret på egenerfaring alene.

Du står på et stærkt fagligt vidensfundament - og med det står du stærkt i forhold til at skabe forandring for mennesker, og udbrede din viden.

Det særlige ved Vidensmentorer

En Vidensmentor besidder et utrætteligt videbegær, som ingen anden.

Videbegæret gør Vidensmentoren til noget helt specielt, idet denne aldrig stopper med at lære.
Det gælder uanset hvilken målgruppe og fagligt afsæt vedkommende har.

Om du arbejder med mødre i relation til forældreskab, ledere i forhold til lederrollen, bevægelse i relation til menneskers sundhed - uanset hvem og hvad der er dit faglige afsæt, stopper rollen som elev aldrig.

En Vidensmentor bliver aldrig færdig med at lære.

Derudover er det at være uddannet Vidensmentor noget ret unikt, da der ikke findes lignende uddannelser, der på samme måde kombinerer dét at tilegne en ny færdighed, med rent faktisk at gøre det til sin levevej – imens man studerer.

Har noget af det her vakt din nysgerrighed, så må du endelig række ud.
Der er lige nu både pladser på mine forløb og på det næste hold optag i 2024.

Forrige
Forrige

Sådan kan du skabe en online business

Næste
Næste

Tips til at finde din tribe